Jak si připravit běžky na klasiku i bruslení. Užitečné rady od reprezentanta Michala Nováka
- 1 minuta čtení
Servis, nebo vlastní péče?
Na horách nasněžilo, stopy jsou protažené a my se chystáme vyrazit poprvé na běžky. Po letní přestávce nejprve zkontrolujeme, že máme veškeré vybavení v pořádku. Následně běžky očistíme a navoskujeme. Zvolit můžeme buď profesionální servis, nebo lyže připravit sami. Záleží hlavně na tom, jak často jezdíme, kolik svého času chceme servisu lyží věnovat a jaké máme zkušenosti.
Tip profesionála
„Pokud člověk vyjede dvakrát za sezónu, dává smysl si běžky půjčit nebo si je nechat servisovat. Předejde zbytečným starostem a má lyže připravené od odborníka, který ví, co dělá,“ radí Michal. Odborný servis zhruba jednou měsíčně doporučuje i lidem, kteří vyrážejí párkrát do měsíce. „Vychytat, jaký vosk použít v jakých podmínkách, vyžaduje čas a zkušenosti,“ vysvětluje.
Jak na voskování
S trochou tréninku dokážeme běžky připravit také sami. K voskování lyží budeme potřebovat několik věcí. Kromě držáku na lyže a vosků také škrabku, kartáč a speciální žehličku, na které se dá nastavit přesná teplota. Hodí se i hadr a smývač vosků. Postupujeme následovně:
1. Lyže očistíme. Seškrábeme starý vosk, očistíme smývačem vosků a vykartáčujeme.
2. Naneseme parafín (skluzný vosk). Roztavíme a zažehlíme pomocí speciální žehličky.
3. Parafín seškrábneme. Nejprve ve žlábku, pak očistíme hrany a nakonec seškrábneme skluznici.
4. Lyže vykartáčujeme.
Lyže na klasiku vs. na bruslení
Pokud vlastníme lyže na bruslení, máme hotovo. Pokud vyrážíme na klasiku, budeme potřebovat nanést ještě stoupací a skluzný vosk. Skluzný vosk mažeme na patu a špičku. Stoupací vosk mažeme do zóny pod chodidlem, která umožňuje odraz při klasické technice. Bez toho by nám lyže podkluzovala a nevyjeli bychom ani malý kopeček.
Používáme buď klistry (tekuté vosky), nebo tuhé vosky. U tuhých vosků nanášíme několik vrstev a každou z nich rozetřeme korkem. Po jízdě stoupací vosk seškrábeme.
Lyže se šupinami nebo skiny
Moderní lyže mají v místě stoupací zóny mohérové pásy (skiny) nebo šupiny. Na ně stoupací vosk nedáváme. Díky speciálnímu povrchu nepodkluzují. Hodí se pro rekreační běžkaře a běžkařky, kteří se tak nemusí voskování věnovat.
Jaký vosk zvolit
Vosky volíme podle venkovní teploty a sněhových podmínek. Nejlepší je nechat si ze začátku poradit od zkušenějších. Všechny vosky sice mají předepsáno, do jakých podmínek se hodí, na sněhu pak ale může vše dopadnout jinak.
„Vosky se nejčastěji testují ve Skandinávii. Z našich zkušeností ze závodů světového poháru víme, že se podmínky liší. Byť je stejná teplota, sníh je jiný ve Skandinávii, jiný ve střední Evropě a úplně jiný v Severní Americe,“ vysvětluje Michal, proč někdy papírově vhodný vosk nemusí odpovídat tomu, co zrovna potřebujeme.
Tip pro začátečníky
Jako nápovědu si můžeme pořídit speciální teploměr, který má na ciferníku škálu barevných vosků a podle venkovní teploty ukazuje vhodný vosk pro daný okamžik.
Péče na konci sezóny
Aby nám lyže vydržely co nejdéle, věnujeme jim náležitou péči nejen na začátku sezóny, ale také na jejím konci. Lyže očistíme a zbavíme vosků. Následně je napustíme univerzálním parafínem, který po zažehlení nestrháváme. Lyže tak máme až do další sezóny zakonzervované. Uskladníme je nejlépe na chladném a temném místě, například ve sklepě.
Tip profesionála
„Přes léto, když jsou lyže uskladněné, je důležité je zaparafínovat, aby nedocházelo k oxidaci. Skluznice by vyschla a lyže nejely tak dobře,“ upozorňuje Michal. Vyschlé skluznice poznáte podle toho, že šednou, až bělají.
Medailonek
Michal Novák je reprezentant v běhu na lyžích a ambasador projektu Bezpečnost má zelenou. Několikrát se zúčastnil mistrovství světa, olympiády a loni ve Finsku vybojoval pro české běžecké lyžování po dlouhých letech medaili za druhé místo v závodě s hromadným startem.
Když se vám sekne hrana běžek, je tu životní pojištění
Někdy stačí chvilka nepozornosti a úraz je na světě. Životní pojištění si nastavíte tak, aby vám pomohlo v případě výpadku nebo snížení příjmů při nemoci nebo úrazu.
Sdílejte článek: