Mám vysoký krevní tlak, pomůže vhodný jídelníček?
Změna stravovacích návyků, sledování velikosti porcí a zařazení pohybu můžete vést ke snížení krevního tlaku a tím k omezení užívání léků.
Jakým potravinám je vhodné se vyhnout a které do jídelníčku naopak zařadit?
Omezte používání kuchyňské soli, která obsahuje až 40 % sodíku.
Vyhněte se fastfoodu, většina jídel v řetězcích rychlého stravování obsahuje velké množství soli, typickým příkladem jsou hranolky a hamburgery.
Omezte konzumaci alkoholu a ultra průmyslově zpracovaných potravin, mezi které patří: mražená pizza, sušenky, slané tyčinky a brambůrky, ochucené limonády nebo paštiky a párky.
Na snižování krevního tlaku má příznivý vliv vláknina, draslík a hořčík. Proto do svého jídelníčku zařaďte tyto potraviny, bohaté na důležité nutrienty:
- Celozrnné obiloviny
- Zelenina: 4−5 porcí denně
- Ovoce: 4−5 porcí denně
- Libové maso, drůbež a ryby
- Ořechy, semínka a luštěniny
- Nezapomeňte na pohyb, i 20 minut chůze denně se počítá!
Pro všechny vážnější situace si ale raději sjednejte životní pojištění FLEXI s pojištěním vážných onemocnění.
Zdroj: FILIPPOU, Christina D, Costas P TSIOUFIS, Costas G THOMOPOULOS, et al. Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet and Blood Pressure Reduction in Adults with and without Hypertension: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Advances in Nutrition [online]. 2020, 11(5), 1150-1160 [cit. 2022-07-18]. ISSN 2161-8313. Dostupné z: doi:10.1093/advances/nmaa041