Vařte s FLEXI dobře a zdravě
Základy zdravé výživy
Každý jsme jiný, proto i složení „zdravého talíře“ bude u každého odlišné. Abychom našemu tělu poskytli základní makroživiny (bílkoviny, tuky, sacharidy) i mikroživiny (vitamíny, minerály a stopové prvky), měli bychom jíst rozmanitou škálu potravin. V posledních letech se naštěstí klade velký důraz na nezpracovaná jídla, což znamená omezení rafinovaných tuků (fastfood, cukrovinky), přidaných cukrů a vysoce zpracovaných polotovarů.
Jaký je správný poměr bílkovin, tuků a sacharidů?
Naše potřeby se liší v závislosti na zdravotním stavu, fyzické aktivitě, věku a pohlaví. Pokud nemáte jasno v tom, co je pro vás vhodné, vyhledejte radu odborníka na výživu.
Dobrou inspirací je „zdravý talíř“ pro každé denní jídlo:
- ½ talíře barevné zeleniny
- ¼ talíře sacharidů (těstoviny, brambory, rýže)
- ¼ talíře bílkovin (maso, vajíčko, sýr nebo jiný zdroj bílkovin)
- 2 lžičky zdravých olejů
Jak často bychom měli jíst?
Správný čas je, pokud máme hlad. Klasický model tří hlavních jídel a dvou svačin vyhovuje životnímu stylu většiny populace. Moderní výživové trendy, například nízkosacharidové stravování (lowcarb), naopak počet denních jídel snižují, většinou na 2–3 velká jídla.
Četnost nebo denní doba už nehrají takovou roli. Důležitější jsou kvalita jídla, optimální porce (s přihlédnutím k fyzické aktivitě) a vyváženost stravy.
Jak je na tom se zdravím česká populace?
Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdí, že tři čtvrtiny lidských nemocí jsou způsobeny nesprávnou výživou. Pokud k nezdravé výživě přidáme ještě nedostatek pohybu, jedná se o daleko vyšší procento. Důležitým prostředkem, jak dosáhnout zdravého životního stylu, je změna jídelníčku a zařazení pravidelné pohybové aktivity.
V České republice je zhruba:
- 41 % lidí ohroženo nemocemi, jejichž hlavní příčinou je špatná výživa,
- dalších 38 % našich občanů trpí onemocněním, na jehož vzniku se částečně podílí špatná výživa
- a pouze 21 % lidí se léčí s genetickým onemocněním nebo je na vině úraz.
Z čeho se skládá naše strava
Vydatná luštěninová polévka s uzeným masem
Počet porcí: 6 | Celkový čas: 70 minut + namáčení luštěnin
Tato polévka vydá i za hlavní chod. Perfektně nasytí a potěší osvědčenou kombinací uzeného masa a luštěnin.
Kachní prsa s dýňovými noky a červeným zelím
Počet porcí: 4 | Celkový čas: 90 minut
Dejte dohromady vydatnou podzimní zeleninu se šťavnatým masem a máte recept, který nejen zasytí, ale také výborně chutná.
Podzimní hruškový koláč s vlašskými ořechy
Počet porcí: 8 | Celkový čas: 70 minut + vychladnutí
Tento lahodný koláč vám prozáří zkracující se dny. Je ze sezónních surovin, stačí navrch přidat špetku lásky.
Krémové houbové krupeto
Počet porcí: 2 | Celkový čas: 60 minut
Kroupy jsou úžasným zdrojem energie. Dají se upravit na mnoho způsobů, ale ten s houbami je náš nejoblíbenější.
Tortilla s trhaným hovězím masem a avokádem
Počet porcí: 4 | Celkový čas: 80 minut
Zdravou mexickou kuchyni plnou chutí a barev si určitě zamilujete. V receptu nenajdete lepek ani laktózu.
Celková energie na 1 porci: 648 kcal
Losos se šťouchanými batáty a fenyklovým salátem
Počet porcí: 4 | Celkový čas: 40 minut
Kombinace šťavnatého lososa, nasládlých batátů a aromatického fenyklu si vás získá hned od prvního sousta. Recept je navíc bez lepku a bez laktózy.
Celková energie na 1 porci: 467 kcal
Kuřecí prso s červenou čočkou
Počet porcí: 4 | Celkový čas: 50 minut
Myslíte si, že už jste měli kuřecí snad na všechny způsoby? Tak ho zkuste připravit s červenou čočkou a překvapí vás nová, neotřelá kombinace chutí. Bez lepku a bez laktózy.
Celková energie na 1 porci: 588 kcal
Teplý salát z kuskusu, pečené zeleniny a se sýrem feta
Počet porcí: 4 | Celkový čas: 30 minut
V chladnějším počasí přijde teplý salát k chuti. Díky kombinaci kuskusu, zeleniny a sýru feta je vydatný a zároveň šťavnatý. A bez lepku.
Celková energie na 1 porci: 548 kcal
Kambodžské kari a kroeung pasta
Počet porcí: 4
Vydejte se na gastronomický výlet do Asie. Kambodžské kari na dva způsoby a tradiční kari pasta obohatí vaše chutě. Vše bez lepku i bez laktózy.
Poděkování
Za informace o zdravé výživě a vyvážené recepty děkujeme Výživovému institutu.
A ten nejlepší recept na pojištění připraví FLEXI.