Prohlížeč není podporován

Doporučujeme Google Chrome

Kooperativa

Podzimní hruškový koláč s vlašskými ořechy

Tento lahodný koláč vám prozáří zkracující se dny. Je ze sezónních surovin, stačí navrch přidat špetku lásky.

hruskovy_kolac

Počet porcí: 8

Příprava: 20 minut

Pečení: 50 minut

Celkový čas: 70 minut + čas na chladnutí

Bez laktózy

SNADNÉ

Suroviny na těsto

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 130 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 20 g mletých vlašských ořechů
  • 1 žloutek
  • Špetka soli

Suroviny na náplň

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 150 g změklého másla
  • 1 celé vejce pokojové teploty
  • 1 bílek
  • 90 g třtinového cukru
  • Citrónová šťáva z ½ citrónu
  • 4 ks hrušky
  • 1 ČL skořice

POSTUP

Nejprve si připravte těsto. V míse nebo v robotu smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, přidejte žloutek a na kostky nakrájené máslo. Rukama nebo v robotu rychle zpracujte nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici vychladit alespoň 30 minut, můžete i přes noc.

Troubu předehřejte na 170 °C, koláčovou formu si vymažte máslem, těsto rozválejte a přeneste do formy. Těsto dobře přitiskněte k formě a odřízněte přebytečné okraje. Takto připravené těsto propíchejte vidličkou a vložte do předehřáté trouby na 10 minut zapéct.

Předpečený korpus vyndejte z trouby a nechte částečně zchladnout. Mezitím si připravte hrušky a náplň.

Máslo vyšlehejte s cukrem přidejte vejce i bílek a dobře prošlehejte. Do směsi přidejte mleté vlašské ořechy a skořici.

Nyní je čas na přípravu hrušek, oloupejte je škrabkou na brambory rozřízněte na půl, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na tenké plátky. Takto připravené hrušky ihned pokapejte citrónovou šťávou, aby zůstaly krásně světlé a nezhnědly.

Připravenou náplň přendejte na předpečený korpus a uhlaďte širokým nožem nebo cukrářskou stěrkou. Na náplň narovnejte plátky hrušek, koláč posypte vlašskými ořechy a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C na cca 40 minut.

Hotový koláč vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním můžete ještě posypat skořicí.

Více o zdravých surovinách

Pšenice špalda

Je velmi starý druh pšenice, její zrna mají díky vysokému obsahu vlákniny nízký glykemický index, hodí se proto i při redukčních dietách. Obsah minerálních látek ve špaldové mouce je vyšší než u běžné pšenice. Špalda obsahuje více manganu, zinku a mědi. Z vitamínů jsou to například vitamín B1, B6 a vitamín E.

Vlašské ořechy

Obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin (tuků) a sacharidů. V jádrech vlašských ořechů se skrývají i vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamín E, K, A, betakaroten a minerální látky, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen.

Hrušky

Hrušky jsou zdrojem vlákniny, ale obsahují také vitamín A, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín C a minerální látky: draslík, vápník a hořčík.