Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 60 minut
Celkový čas: 90 minut
SNADNÉ
Suroviny na dýňové noky
- 250 g dýně Hokkaidó
- 1 PL olivového oleje
- 200 g špaldové mouky (lze použít i klasickou hladkou mouku)
- 1 vejce
- Sůl
Suroviny na červené zelí
- ½ menší hlávky červeného zelí
- 1 menší cibule nakrájená nadrobno
- 1 PL třtinového cukru
- 1PL rostlinného oleje
- 1 ČL drceného kmínu
- Sůl a jablečný ocet podle chuti
Suroviny na kachní prsa
- 4 menší kachní prsa i s kůží (nebo 2 velká)
- Kmín
- Sůl podle chuti
POSTUP
Nejprve si připravte dýňové pyré. Dýni Hokkaidó omyjte, rozpulte a vyndejte měkký střed i se semínky. Pokud máte domácí dýni, nemusíte ji loupat, jen ji nakrájejte na menší kostky. 250 g dýně dejte do zapékací mísy a pokapejte ji olivovým olejem, v troubě předehřáté na 190 °C dýni upečte do měkka. Upečenou dýni nechte zchladnout a zatím se pusťte do přípravy zelí a kachních prsou.
Zelí nakrájejte nebo nastrouhejte ve foodprocesoru na tenké nudličky. V kastrolu rozpalte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a kmín, cca 2 minuty restujte, pak přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Do kastrolu přidejte zelí a sůl, podlijte vodou a nechte dusit do měkka. Když je zelí měkké, dochuťte jablečným octem a solí, pokud je potřeba.
Kachní prsa omyjte a osušte papírovou utěrkou. Kůži nařezejte na čtverečky. Prsa pořádně osolte a posypte kmínem. Rozpalte pánev na vysokou teplotu a vložte na ni připravená kachní prsa kůží dolů a zmírněte teplotu. Není potřeba používat žádný tuk ani olej, prsa pustí dostatečné množství tuku. Prsa opékejte cca 10 minut z každé strany nebo dokud nejsou krásně zlatavá. Hotová prsa nechte před podáváním odpočinout na talíři přikrytém alobalem.
Vychladlou dýni rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré. Do mísy dejte mouku, sůl, vejce a přidejte dýňové pyré. Zpracujte nelepivé těsto. Těsto rozdělte na menší kousky, ze kterých vytvarujte válečky. Každý váleček rozkrájejte na 2 cm široké noky. Noky dejte vařit do vařící osolené vody. Jakmile noky vyplavou, vařte je cca 5 minut, sceďte a ihned podávejte s kachními prsy nakrájenými na plátky a červeným zelí.
Tip
Zbylou dýni můžete použít na přípravu dýňové polévky.
Více o zdravých surovinách
Kachní maso
Obsahuje kvalitní bílkoviny s vysokým množstvím esenciálních i neesenciálních aminokyselin.
Z vitamínů v kachním mase nejdeme například vitamín B1, B2 a B12, důležitý je i vysoký obsah železa a mědi, která má příznivé účinky na nervový systém.
Dýně Hokkaidó
Již oranžová barva této močopudné zeleniny naznačuje vysoký obsah betakarotenu, v dýni ale najdeme další zdraví prospěšné látky, jako jsou provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, vápník, hořčík, železo a samozřejmě také vlákninu.
Červené zelí
Je to v podstatě superpotravina, 100 g obsahuje pouze 13 kcal, zato je nabité vlákninou a antokyany (přírodní fialové barvivo), které mají antioxidační vlastnosti. Zelí obsahuje vysoký podíl vitamínu C, dále potom vitamíny A, E, B1, B6 a K. Obsahuje i minerální látky: železo, vápník, hořčík, draslík, sodík a zinek.