Počet porcí: 2
Příprava: 10 minut
Vaření: 50 minut
Celkový čas: 60 minut
Vegetariánské, bez masa
VELMI SNADNÉ
Suroviny
- 150 g ječných krup
- 1 střední mrkev
- 1 menší bílá cibule
- 100 g čerstvých hub (případně sušené houby)
- 1 PL másla
- 1 PL olivového oleje
- 0,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- 30 g strouhaného parmazánu
- Hladkolistá petržel
POSTUP
Kroupy namočte přes noc do studené vody, namočené kroupy propláchněte a vařte do poloměkka, cca 30 minut. Slijte přebytečnou vodu.
V pánvi si na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev. Přidejte houby a vše opékejte cca 4 minuty. Pokud použijete sušené houby, nejprve je na pár minut namočte do horké vody, odstraňte co nejvíce tekutiny a dejte restovat.
Ke směsi přidejte kroupy, restujte další 3 minuty. Krupeto zalijte vývarem a za občasného míchání nechte vařit do krémové konzistence.
Na závěr krupeto zjemněte máslem a přidejte strouhaný parmazán. Vše dobře promíchejte. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Podávejte posypané hladkolistou petrželí.
Více o zdravých surovinách
Kroupy
Ječné kroupy jsou tradiční staročeská obilovina. Díky vysokému obsahu komplexních sacharidů jsou výborným zdrojem postupně se uvolňující energie. Vysoký obsah vlákniny působí pozitivně na trávení a peristaltiku střev.
V kroupách nalezneme především vitamíny skupiny B a dále vitamín E.
Z minerálních látek je to například fosfor, hořčík, měď, selen, mangan a zinek, které mají příznivý vliv na naši celkovou imunitu.
V ječných kroupách najdeme také významný podíl polynenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které mají kromě protizánětlivého efektu i příznivý vliv na náš kardiovaskulární systém.