Počet porcí: 6
Příprava: 10 minut
Vaření: 60 minut
Celkový čas: 70 minut + čas na namáčení luštěnin
Bez lepku
Bez laktózy
VELMI SNADNÉ
Suroviny
- 350 g luštěninové směsi (čočka, hrách, červené, bílé fazole)
- 400 g uzené maso s kostí například žebra
- 2 ks mrkev
- 1 ks menší petržel
- 1 cibule
- 3 ks bobkový list
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- Čerstvě mletý pepř a sůl podle chuti
POSTUP
Směs luštěnin si předem namočte alespoň na 4 hodiny do studené vody, ideálně přes noc. Vodu z luštěnin slijte. Luštěniny zalijte čerstvou vodou, přidejte 1 bobkový list a dejte vařit na 30 minut.
Do velkého hrnce dejte uzené maso, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli a všechno zbylé koření, osolte. Se solí opatrně, uzené maso bývá dost slané! Vše zalijte 2 litry vody a nechte na mírném plamenu alespoň 40 minut vařit. Vývar přelijte přes cedník do jiného hrnce, maso dejte stranou, zeleninu nakrájejte na kousky a přidejte k vývaru společně s luštěninami.
Vařte do změknutí luštěnin. Na závěr přidejte maso, které jste obrali z kostí, nechte krátce prohřát. Dochuťte podle potřeby solí, čerstvě mletým pepřem a čerstvě nasekanou hladkolistou petrželkou nebo libečkem.
Podávejte s nasucho opečeným chlebem.
Více o zdravých surovinách
Luštěniny
Jsou jedním z nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin, bílkoviny jsou základním stavebním kamenem každé buňky. Kromě bílkovin jsou také skvělým zdrojem rezistentního škrobu a rozpustné vlákniny. Mají nízký glykemický index a udržují stabilní hladinu cukru v krvi, ocení je i diabetici.
Luštěniny dále obsahují minerální látky: vápník, hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor a selen.
Z vitamínů stojí za zmínku například vitamín B a také některé antioxidanty.