Prohlížeč není podporován

Doporučujeme Google Chrome

Kooperativa

Vydatná luštěninová polévka s uzeným masem

Tato polévka vydá i za hlavní chod. Perfektně nasytí a potěší osvědčenou kombinací uzeného masa a luštěnin.

kroupova_polevka

Počet porcí: 6

Příprava: 10 minut

Vaření: 60 minut

Celkový čas: 70 minut + čas na namáčení luštěnin

Bez lepku

Bez laktózy

VELMI SNADNÉ

Suroviny

  • 350 g luštěninové směsi (čočka, hrách, červené, bílé fazole)
  • 400 g uzené maso s kostí například žebra
  • 2 ks mrkev
  • 1 ks menší petržel
  • 1 cibule
  • 3 ks bobkový list
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • Čerstvě mletý pepř a sůl podle chuti

POSTUP

Směs luštěnin si předem namočte alespoň na 4 hodiny do studené vody, ideálně přes noc. Vodu z luštěnin slijte. Luštěniny zalijte čerstvou vodou, přidejte 1 bobkový list a dejte vařit na 30 minut.

Do velkého hrnce dejte uzené maso, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli a všechno zbylé koření, osolte. Se solí opatrně, uzené maso bývá dost slané! Vše zalijte 2 litry vody a nechte na mírném plamenu alespoň 40 minut vařit. Vývar přelijte přes cedník do jiného hrnce, maso dejte stranou, zeleninu nakrájejte na kousky a přidejte k vývaru společně s luštěninami.

Vařte do změknutí luštěnin. Na závěr přidejte maso, které jste obrali z kostí, nechte krátce prohřát. Dochuťte podle potřeby solí, čerstvě mletým pepřem a čerstvě nasekanou hladkolistou petrželkou nebo libečkem.

Podávejte s nasucho opečeným chlebem.

Více o zdravých surovinách

Luštěniny

Jsou jedním z nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin, bílkoviny jsou základním stavebním kamenem každé buňky. Kromě bílkovin jsou také skvělým zdrojem rezistentního škrobu a rozpustné vlákniny. Mají nízký glykemický index a udržují stabilní hladinu cukru v krvi, ocení je i diabetici.

Luštěniny dále obsahují minerální látky: vápník, hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor a selen.

Z vitamínů stojí za zmínku například vitamín B a také některé antioxidanty.